Vakıf ve Sandıklardan Aktarım

  • Editör: admin - Çarşamba, Şubat, 2015

Vakıf ve Sandıklardan Aktarım

Aktarım Nedir?

4632 sayılı Bireysel Emeklilik Sistemi Kanunu ile üyelerine veya çalışanlarına emekliliğe yönelik taahhütte bulunan dernek, vakıf, sandık, tüzel kişiliği haiz meslek kuruluşu veya sair ticaret şirketindeki emekliliğe yönelik birikimler ve taahhütlere ilişkin tutarlar kısmen veya tamamen Bireysel Emeklilik Sistemi’ne veya yıllık gelir sigortalarına aktarılabilir.

Bireysel Emeklilik Sistemi: Etkin ve Güvenilir Altyapı

Vakıf ve sandıklar, üyelerinin tamamının ya da bir kısmının birikimlerini veya emekliliğe yönelik taahhütlerinin bir kısmını veya tamamını Bireysel Emeklilik Sistemi’ne aktarabilir. Bireysel Emeklilik Sistemi’nin etkin ve güvenilir altyapısı ile, vakfın üyelerine sunduğu hizmetlerin çeşitlendirilmesi ve kalitesinin artırılması mümkün olacaktır.

Üyeler emekliliklerine yönelik tasarrufta bulunurken hem katkı payı yatırma aşamasında vergi teşviklerinden yararlanabilecek hem de emekliliklerinde yapılacak ödemelerdeki vergi yüklerini azaltabileceklerdir. Bu durum vakıf üyelerinin memnuniyetlerinin ve dolayısıyla devamlılıklarının artmasına, yeni üyelerin katılımlarına ve vakfın gelişerek ve büyüyerek faaliyetlerine devam etmelerine de katkı sağlayabilecektir.

Bireysel Emeklilik Sistemi’ne Aktarım Koşulları

Bireysel Emeklilik Sistemi’ne yapılacak aktarımlarda hizmet sunucusu, aktifinde bulunan varlıkları nakde dönüştürüp, aktarım tutarını emeklilik şirketine nakden ödeyecektir. Geleceğe yönelik taahhütlerle ilgili olarak aktüeryal hesaplamaların yapılması ve Bireysel Emeklilik Sistemi’ne yükümlülük değil fon olarak aktarım yapılması gerekmektedir.

Aktarımda Sağlanacak Ayrıcalıklar

Birikimlerin veya taahhütlere ilişkin tutarların ödenmesine yönelik gayrimenkul satışları dâhil olmak üzere aktarımlarla ilgili işlemler, her türlü vergi, resim ve harçtan muaftır. Bu muafiyet, doğabilecek gelir vergisi yükümlülüğünü de kapsar. Ayrıca bu şekilde Bireysel Emeklilik Sistemi’ne giren katılımcılardan giriş aidatı alınmayacak, aktarılan tutar üzerinden herhangi bir kesinti yapılmayacaktır.

Emeklilik Taahhüt Planı Kapsamındaki Birikimlerin Aktarılabilecek Kısmı

Hizmet sunucusundaki emekliliğe yönelik birikimlerin veya taahhütlere ilişkin tutarların bir kısmı veya tamamı Bireysel Emeklilik Sistemi’ne veya yıllık gelir sigortasına aktarılabilir. Kısmen aktarım durumunda emeklilik taahhüt planının aktüeryal dengesine ilişkin duyarlılık analizi gereklidir.

 

Bireysel Emeklilik Sistemi’nin Avantajları

Bireysel Emeklilik Sistemi’nin Avantajları

Bireysel Emeklilik Sistemi, katılımcıların aktif çalışma yaşamları boyunca yapacakları düzenli tasarrufların uzun dönemli yatırıma yönlendirilmesi ile emeklilik döneminde ek bir gelir sağlamayı amaçlayan özel bir emeklilik sistemidir. Bireysel Emeklilik Sistemi, kamu sosyal güvenlik sisteminin alternatifi değil, sosyal güvenlik reformunun tamamlayıcı bir parçasıdır; bireylerin tasarruf edebilecekleri gelirleri doğrultusunda kendi emeklilikleri için kendi birikimlerini yapmaları, vergi uygulamaları ile teşvik edilmektedir. Katılımcıların aktif çalışma dönemlerindeki yaşam standartlarını düşürmeden, kendi ayakları üzerinde durabilecekleri bir emeklilik dönemi için birikim yapmasına yönelik tasarlanan Bireysel Emeklilik Sistemi, vakıf ve sandıkların üyelerine sundukları emeklilik taahhüdü için etkili çözümler sunar.

Bireysel Emeklilik Sistemi’ne Aktarım ile Elde Edilecek Avantajlar

Bireysel Emeklilk Sistemi’ne aktarım ile birçok avantaj elde edersiniz.

Bireysel Hesaplar

Bireysel Emeklilik Sistemi tanımlanmış katkı esasına dayalıdır. Katılımcılar katkı paylarını kendi adlarına açılan ayrı hesaplarda takip edebilmekte ve emeklilik döneminde kendi birikimleri oranında gelir almaktadırlar. Emeklilik birikimi olarak ödenecek tutarlar üyeler veya çalışanların maaşlarına, hizmet süresine bağlı olarak önceden belirlenmez.

Hizmet Kalitesi ve Şeffaflık

Emeklilik şirketleri, tanıtım, satış ve satış sonrası hizmet süreçlerinin tamamında gerekli bilgileri katılımcılarıyla paylaşmak zorundadırlar.

Emeklilik şirketleri her katılımcısına internet sitesi, sesli yanıt sistemi ve çağrı merkezlerinden bilgi vermektedirler. Böylece katılımcı bu kanallar aracılığıyla istediği her an hesabındaki birikim, yatırım, plan özellikleri hakkındaki bilgilere erişebilir.

Profesyonel Operasyonel Alt Yapı

Bireysel Emeklilik şirketlerinin temel faaliyet alanı emekliliktir. Bu alanda uzmanlaşmış profesyoneller istihdam edilmektedir. Her şirket kuruluş aşamasından itibaren Hazine Müsteşarlığı ve Emeklilik Gözetim Merkezi tarafından belirlenen ve denetlenen en üst teknik alt yapı standartları (çağrı merkezi kapasitesi, çalışanların eğitimi ve niteliği, yazılım yeterliliği, veri yönetim ve yedekleme sistemleri) sağlamak durumundadır.

Güvenlik ve Denetim

Emeklilik şirketleri Hazine Müsteşarlığı, Emeklilik Gözetim Merkezi, Sermaye Piyasası Kurulu tarafından günlük olarak gözetlenip denetlenebilmektedirler. Bunların yanısıra bağımsız dış denetim ve şirket iç denetim birimleri tarafından sürekli denetim ve gözetim altındadırlar.

Katılımcıların birikimleri emeklilik yatırım fonlarının mal varlığı olarak emeklilik şirketinin mal varlığından ayrı, Takasbank’ta saklanır. Türkiye’de menkul kıymetlerin takası, saklanması ve uluslararası standartlarda numaralandırılması ile görevlendirilmiş bir sektör bankası olan Takasbank, emeklilik yatırım fonları için fon paylarının katılımcı bazında tutulmasını ve gelirlerin doğru hesaplanmasını sağlar.

Esneklik

Bireysel Emeklilik Sistemi katılımcıların emeklilik dönemine yönelik birikim ihtiyaçlarına göre tasarlanmıştır. Katılımcıların bu uzun dönemde esnek davranabilmeleri amacıyla yılda 6 kez fon değiştirme, 4 kez plan değiştirme ve 1 kez de şirket değiştirme hakları vardır. Bunun yanı sıra katılımcılar yatırdıkları tutarı istedikleri sıklıkta değiştirebilirler ve katkı payı yatırmaya ara verebilirler.

Vergi Avantajları

Bireysel Emeklilik Sistemi uzun dönemli tasarruf ihtiyacına çözüm yaratabilmek amacı ile devlet tarafından vergi uygulamaları ile teşvik edilmekte olup, hiçbir yatırım aracına bir arada tanınmayan muafiyetlere sahiptir.

Katılım Aşaması

Katılımcılar katkı paylarını yıllık asgari ücreti geçmemek koşulu ile vergi matrahından indirebilirler. Bu sayede yatırılan katkı payının %15 – %35 arasında olan bölümü katılımcıya geri döner.

Değerlendirme Aşaması

Emeklilik yatırım fonlarının getirileri gelir vergisinden muaftır.

Ayrılma Aşaması

56 yaşına kadar en az 10 yıl süreyle birikim yaparak sistemden ayrılan katılımcıların birikimlerinin %25’i vergiden muaf tutulur. Kalan tutar üzerinden sadece %5 stopaj uygulanır. Buna karşılık daha erken ayrılmak durumunda kalındığında, birikimler sistemde kalınan süreye bağlı olarak %10 ya da %15 stopaja tabi tutulur.

Yatırım Kararı

Katılımcılar, emeklilik şirketlerinin sundukları değişik risk-getiri yapısında ve portföy yönetim şirketleri tarafından yönetilen emeklilik yatırım fonları arasından seçim yapar. Emeklilik şirketleri, katılımcılara yatırım kararlarında yardımcı olmak için, katılımcının risk-getiri profilini belirlemeye yönelik hizmetler sunar. Emeklilik yatırım fonlarında birikimler günlük olarak değerlendirilir.

 

Neden Allianz Yaşam ve Emeklilik

Neden Allianz Yaşam ve Emeklilik

Bireysel Emeklilik Planları’nın satışına 27 Ekim 2003 tarihinde başlayan Allianz Yaşam ve Emeklilik, toplam 13 şirketin faaliyet gösterdiği Bireysel Emeklilik Sistemi’nde 2003 yılının sonunda pazar liderliğine ulaştı. Emeklilik Gözetim Merkezi ve Sermaye Piyasası Kurulu verilerine göre, 2004 yılını katılımcı ve sözleşme sayısı ile toplanan katkı payı ve yönetilen fon büyüklüğünde lider olarak tamamladı. Allianz Yaşam ve Emeklilik, 2005 yılı içerisinde 100,000 sözleşme sayısına ve 100 milyon TL fon büyüklüğüne ulaşan ilk emeklilik şirketi oldu. 2005 yılını da sözleşme ve katılımcı sayıları bakımından sektör lideri olarak tamamladı. 2006 yılında ise 150.000 sözleşme ve 300 milyon TL fon büyüklüğüne ulaşan ilk emeklilik şirketi oldu.

Sunduğumuz Hizmetler

Vakıf ve sandıkları bilgilendirmesiyle başlayan süreçte, danışmanlar ve sandık yönetimi işbirliğiyle aktüerya raporunun hazırlanması, genel kurul kararının alınması, iş planının hazırlanması, Hazine Müsteşarlığı’na başvurulması ve aktarım aşamalarında Allianz Yaşam ve Emeklilik uzmanlarından her türlü bilgi desteği alabilirsiniz. Aktarım kararı verilmesinin ardından Allianz Yaşam ve Emeklilik’in tüm Türkiye’ye yayılmış deneyimli ve uzman ekipleri, üyelerin Bireysel Emeklilik Sistemi’ne katılması için gerekli işlemleri gerçekleştirir.

Allianz Yaşam ve Emeklilik Bireysel Emeklilik Dışında Başka Seçenekler de Sunuyor

Allianz Yaşam ve Emeklilik vakıf ve sandık üyelerine emeklilik birikimleri dışında farklı gereksinmelerini dikkate alan daha geniş bir ürün yelpazesi sunmaktadır. Tüm üyeler, hem kendileri hem de yakınları için

  • vefat,
  • kazaen veya hastalık sonucu maluliyet
  • kritik hastalıklara yakalanma gibi hayatta her an karşılaşabilecekleri risklere karşı çok avantajlı koşullarda güvence sahibi olabilmektedirler.

 

Sıkça Sorulan Sorular

 

Hangi dernek, vakıf, sandık ve kuruluşlar aktarım yapabilir?

Üyelerine veya çalışanlarına emekliliğe yönelik birikim veya taahhütte bulunan dernek, vakıf, sandık, tüzel kişiliği haiz meslek kuruluşu veya sair ticaret şirketleri aktarım yapabilecektir.

17.07.1964 tarihli ve 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun geçici 20 nci maddesi kapsamındaki kuruluşların çalışanları için kurdukları sandıkların, 31.05.2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun geçici 20 nci maddesine göre Sosyal Güvenlik Kurumuna devredilmesi zorunlu olan kısmı bireysel emeklilik sistemine aktarılamaz. Bununla beraber bu kısmın dışında kalan birikimler bireysel emeklilik sistemine aktarılabilir.

Aktif / Pasif üye kimdir?

Aktif üye: Emeklilik taahhüt planına göre henüz emekli olmamış veya emekliliğe yönelik kendisine herhangi bir ödeme yapılmamış üyeler veya çalışanlardır.

Pasif üye: Emeklilik taahhüt planına göre kendilerine maaş ve/veya gelir bağlanmış olan üyeler veya çalışanlar ile bunların hak sahipleridir.

Tanımlanmış fayda / Tanımlanmış katkı esası ne demektir?

Tanımlanmış fayda esası, emeklilik birikimi olarak ödenecek tutarların, alınan katkılarla ilişkili olmaksızın üyeler veya çalışanların maaşları ya da hizmet süresine bağlı olarak belirlenmesidir.

Tanımlanmış katkı esası, emeklilik birikimi olarak katılımcıya ödenecek tutarların, emeklilik taahhüt planı kapsamında alınan katkılar ile bunların getirilerine bağlı olarak belirlenmesidir.

Dernek, vakıf, sandık ve diğer kuruluşlardan bireysel emeklilik sistemine aktarım yapılması zorunlu mu?

Hayır. Hizmet sunucusunun yetkili organlarınca alınmış aktarım kararına bağlı olarak, aktarımlar bireysel veya grup olarak yapılabilir. Yetkili organın bireysel aktarım yönünde karar alması durumunda aktarım gönüllülük esasına dayalı olup, kişilerin aktarım için hizmet sunucusuna başvurmaları gerekmektedir. Hizmet sunucusunun tüm grup için aktarım kararı alması durumunda ise bu karar bağlayıcı olacaktır.

Emeklilik taahhüt planı kapsamındaki birikimlerin ne kadarı aktarılabilecektir?

Hizmet sunucusundaki emekliliğe yönelik birikimlerin veya taahhütlere ilişkin tutarların bir kısmı veya tamamı Bireysel Emeklilik Sistemi’ne veya yıllık gelir sigortasına aktarılabilir. Kısmen aktarım durumunda emeklilik taahhüt planının aktüeryal dengesine ilişkin duyarlılık analizi gereklidir.

Vakfımızın üyeleri için emekliliklerine yönelik olarak emekli sandığı bulunmaktadır. Bu sandıktaki birikimleri Bireysel Emeklilik Sistemi’ne aktarmak için ne yapmalıyız?

Vakfın yetkili organlarınca aktarım yönünde karar alınması koşuluyla hizmet sunucusu, aktarım yapmadan önce 4632 sayılı Bireysel Emeklilik Tasarruf ve Yatırım Sistemi Kanunu kapsamındaki Dernek, Vakıf, Sandık ve Diğer Kuruluşlardan Bireysel Emeklilik Sistemine ve Yıllık Gelir Sigortasına Aktarım Hakkında Yönetmeliğin 5. maddesinde belirtilen bilgi ve belgelerle Hazine Müsteşarlığına bildirimde bulunacaktır. Müsteşarlık, hizmet sunucusu tarafından sunulan bilgi ve belgeleri inceleyerek, birikimlerin aktarıma uygunluğu ile aktüerya raporunun belirlenen esas ve usullere uygunluğunu değerlendirir. Müsteşarlık gerek görmesi halinde hizmet sunucusundan ek bilgi ve belge isteyebilir. Değerlendirme, gerekli bilgi ve belgelerin tamamlanmasını müteakip en geç 3 ay içerisinde sonuçlandırılacaktır.

Vakfımızın yetkili organlarınca aktarımın bireysel olarak yapılması yönünde karar alındı. Birikimlerimin tamamını aktarmak zorunda mıyım?

Hayır. Emeklilik taahhüt planı kapsamındaki birikimler, kısmen veya tamamen, emeklilik sözleşmesi çerçevesinde açılacak bireysel emeklilik hesaplarına ya da yapılacak yıllık gelir sigortasına aktarılabilir.

Emeklilik taahhüt planı kapsamındaki birikimler birden fazla emeklilik şirketine aktarılabilir mi?

Evet. Birikimlerin birden fazla emeklilik şirketine aktarılması mümkündür.

Birden fazla emeklilik taahhüt planı kapsamındaki birikimler aynı emeklilik sözleşmesine aktarılabilir mi?

Evet. Birden fazla emeklilik taahhüt planı kapsamındaki birikimlerin aynı emeklilik sözleşmesine veya yıllık gelir sigortasına aktarılabilmesi mümkündür.

Dernek, vakıf, sandık ve kuruluşlardan Bireysel Emeklilik Sistemi’ne aktarımlar grup şeklinde mi yapılacak?

Hizmet sunucusunun yetkili organlarınca alınmış karara göre aktarımlar bireysel veya grup olarak yapılabilecektir.

Pasif üyelerin de Bireysel Emeklilik Sistemi’ne geçişi mümkün mü?

Aktif üyelerin Bireysel Emeklilik Sistemine, pasif üyelerin ise yıllık gelir sigortasına aktarılması esastır. Ancak, hizmet sunucusunun yetkili organlarınca karar alınması ve üyenin buna muvafakatı şartıyla, pasif üyelerin emeklilik taahhüt planı kapsamındaki birikimleri de Bireysel Emeklilik Sistemi’ne aktarılabilecektir.

Hizmet sunucusundaki mevcut planımda geçerli olan tüm haklarım Bireysel Emeklilik Sistemi’nde de devam edecek mi?

Bireysel Emeklilik Sistemi fon esaslı bir sistem olduğundan aktarım tutarı kişiler adına nakdi olarak emeklilik şirketine ödenecektir. Diğer yandan sadece emeklilik taahhüt planı kapsamındaki birikimler Bireysel Emeklilik Sistemi’ne aktarılabilecektir. Hizmet sunucusunun üyelerine veya çalışanlarına emeklilik dışında teminatlar sunduğu veya taahhütlerde bulunduğu durumlarda, emekliliğe yönelik birikimler ile ilişkilendirilen varlık ve yükümlülükler ayrıştırılacak ve aktarımlar, üye veya çalışanlar adına, kişisel olarak ayrıştırılmış bu tutarlar göz önünde bulundurularak yapılacaktır.

Tanımlanmış fayda esaslı planlardaki tüm teminatlar, aktarım yapılması halinde bireysel emeklilik sisteminde ya da yıllık gelir sigortasında da aynı şekilde geçerli olacak mı?

Emeklilik taahhüt planı kapsamındaki birikim veya taahhütlerin bireysel emeklilik sistemine ya da yıllık gelir sigortasına aktarımı nakdi olarak yapılacaktır. Üye, Bireysel Emeklilik Sistemi’ne aktarım hakkını kullanınca, aktarım tutarına istinaden kazanmış olduğu süre haricinde diğer katılımcılardan farkı kalmayacağından Bireysel Emeklilik Sistemi mevzuatına tabi olacaktır. Benzer şekilde yıllık gelir sigortasına yapılan aktarım sonrasında ise üye, yıllık gelir sigortası mevzuatına tabi olacaktır.

Aktarım tutarları üzerinden herhangi bir kesinti yapılacak mı?

Aktarım tutarı üzerinden herhangi bir kesinti yapılmayacak ve aktarımı yapılacak sözleşmelerden giriş aidatı alınmayacaktır.

Aktarımlar için son tarih nedir?

Kanunda tanımlanmış aktarım avantajları 14 Haziran 2012 tarihinde sona erecektir.

Hizmet sunucusu aktarım işlemini kısım kısım yapabilir mi?

Aktarımların tek seferde yapılması esastır. Bununla birlikte, aktarım tutarı emeklilik şirketine nakden ödeneceğinden, hizmet sunucusunun aktifinde bulunan varlıkların nakde dönüştürülmesi veya taahhütlerin fonlanmamış kısmının fonlanmasının sağlanması amacıyla, 14 Haziran 2012 tarihine kadar ve aktarıma ilişkin iş planında belirtilmesi kaydıyla, aktarımlar kısım kısım da yapılabilecektir.

Bireysel Emeklilik Sistemi’ne aktarım yaptıktan sonra emekli olmak için bir süre kısıtlaması söz konusu olacak mı?

Evet. Üye veya çalışanın Bireysel Emeklilik Sisteminden emeklilik hakkını kazanması için Bireysel Emeklilik Sistemi’nden emeklilik için gerekli koşulları taşımasının yanı sıra aktarım tarihinden veya aktarımın kısım kısım yapılması halinde ilk aktarımın yapıldığı tarihten itibaren bireysel emeklilik sisteminde en az 3 yıl kalması gerekmektedir.

Birden fazla emeklilik taahhüt planımdaki birikimlerimi Bireysel Emeklilik Sistemi’ne aktarmam durumunda Bireysel Emeklilik Sistemi’ne giriş tarihim ne olacaktır? Kazanılmış sürem nasıl hesaplanacaktır?

Aktarıma konu emeklilik taahhüt planlarından herhangi birine dahil olunan en eski tarih, Bireysel Emeklilik Sistemi’ne giriş tarihi olacaktır.

Aktarım tutarının, aktarım tarihinde geçerli olan brüt asgari ücretin aylık tutarının yüzde onuna bölünerek bulunan ay sayısı, Bireysel Emeklilik Sistemi’nde kazanılmış süre olarak değerlendirilecektir. Kazanılmış süre hesabında sadece tam aylar dikkate alınır. Kazanılmış sürelerin toplamı en eski emeklilik taahhüt planına girişten itibaren işleyen süreden fazla olamaz.

Emeklilik taahhüt planındaki birikimler Bireysel Emeklilik Sistemi’ne bireysel olarak nasıl aktarılacaktır?

  • Yetkili organ, aktarımın bireysel olarak yapılması yönünde karar alır.
  • Üye veya çalışan hizmet sunucusuna, aktarım için yazılı talepte bulunur.
  • Hizmet sunucusu, yazılı talebin kendisine ulaşmasını müteakip on iş günü içinde, içeriği Hazine Müsteşarlığınca belirlenen aktarım bilgi ve hesap formunu üye veya çalışana gönderir.
  • Üye veya çalışan, aktarım bilgi ve hesap formu ile birlikte emeklilik şirketine veya sigorta şirketine başvurur.
  • İlgili şirket, kişiye talebine göre bir emeklilik planı ve fon dağılımı teklifi sunar veya yıllık gelir sigortası önerir; önerdiği ürünlerin özelliklerine ilişkin bilgiler ile bireysel emeklilik veya sigortacılık mevzuatına göre katılımcıya sunulması gerekli bilgileri verir.
  • Üye veya çalışan, teklifi kabul etmesi halinde, içeriği Hazine Müsteşarlığınca belirlenen aktarım talep formunu imzalayarak hizmet sunucusuna gönderir ve aktarımın yapılmasını ister.
  • Hizmet sunucusu, aktarım talep formunun kendisine ulaşmasını müteakip aktarım tutarını emeklilik şirketinin veya sigorta şirketinin ilgili hesap numarasına öder.
  • Emeklilik sözleşmesi, aktarılan tutarın emeklilik şirketi hesaplarına intikal ettiği anda, yıllık gelir sigortası ise ilgili mevzuat hükümlerine göre yürürlüğe girer.

Emeklilik taahhüt planındaki birikimler Bireysel Emeklilik Sistemi’ne grup olarak nasıl aktarılacaktır?

  • İş hukukuna ilişkin hükümler saklı kalmak kaydıyla, hizmet sunucusunun yetkili organlarınca alınmış karara göre tüm üyeler veya çalışanların ya da bunların bir kısmının birikimleri, emeklilik sözleşmesine veya yıllık gelir sigortasına grup halinde aktarılabilecektir.
  • Yetkili organ, aktarımın üye ve çalışanların belli bir grubunu veya tamamını kapsaması yönünde karar alır.
  • Hizmet sunucusu, aktarım bilgi ve hesap formu ile birlikte yazılı olarak emeklilik şirketine veya sigorta şirketine başvurur ve gruba dâhil kişilerin bilgilerini elektronik ortamda şirkete gönderir.
  • İlgili şirket, hizmet sunucusuna gruba uygun bir emeklilik planı ve fon dağılımı teklifi sunar veya yıllık gelir sigortası önerir; önerdiği ürünlerin özelliklerine ilişkin bilgiler ile Bireysel Emeklilik veya Sigortacılık mevzuatına göre sunulması gerekli bilgileri hizmet sunucusu ile üye veya çalışanlara verir.
  • Hizmet sunucusu, teklifi kabul etmesi halinde, aktarım tutarını emeklilik şirketinin veya sigorta şirketinin ilgili hesap numarasına öder.
  • Emeklilik sözleşmesi, aktarılan tutarın emeklilik şirketinin hesaplarına intikal ettiği tarih itibarıyla, yıllık gelir sigortası ise ilgili mevzuat hükümlerine göre yürürlüğe girer.